CICERO - Senter for klimaforskning
EN
Meny
Forskningsområder

Norges ledende institutt for tverrfaglig klimaforskning

Nyheter

Ungdommenes rolle i klimaomstillingen

På fredag 24. mai streiker ungdom over hele verden igjen for klimaet. De krever politisk handling for å begrense klimakrisen. Men er det sannsynlig at innsatsen deres vil gjøre en forskjell? Vi vet foreløpig lite om effektene av #FridaysForFuture-mobiliseringen, men annen relevant forskning om ungdom og sosiale bevegelser viser at den kan bli betydelig for klimaomstillingen. Vi vil peke på fire grunner.

Klimafleksibilitet – en avhengighet

Norge gjorde noe svært uvanlig da de bestemte seg for å knytte seg til EUs klimamål. Fleksibiliteten til EU falt i smak hos mange, men langt fra hos alle.

Hjemme eller ute - hva sier partiene?

Norge har bestemt seg for å knytte seg til EUs klimamål. Fleksibiliteten til EU falt i smak hos mange, men langt fra hos alle. Dette sier de forskjellige partiene på sine nettsider.

Mer bråk og gule vester når EUs klimapolitikk strammes til?

Klimakvoteprisen i EU har endelig begynt å stige – og videre opp skal den. Det slår ut på folks strømregning. Får vi se enda flere gule vester?

Forordning og reda på norske klimagassutslipp

I 2015 besluttet Stortinget at Norge skulle oppfylle sine forpliktelser i Parisavtalen igjennom å samarbeide med EU.  Avtalen  sikrer at Norge kan innfri sine klimaforpliktelser, selv om vi ikke klarer å kutte nok hjemme.

Les flere saker

Utvalgte publikasjoner

Empowered by electricity? The political economy of gender and energy in rural Naryn

Elena Kim, Karina Standal

What Next for Sustainable Development? Our Common Future at Thirty

James Meadowcroft, David Banister, Erling Holden, Oluf Langhelle, Kristin Linnerud, Geoffrey Gilpin

A normative model of sustainable development: how do countries comply?

Kristin Linnerud, Erling Holden, Geoffrey Gilpin, Morten Simonsen

Does change in ownership affect community attitudes toward renewable energy projects? Evidence of a status quo bias

Kristin Linnerud, Toney Philip, Morten Simonsen, Erling Holden

A novel governance framework for GMO : a tiered, more flexible regulation for GMOs would help to stimulate innovation and public debate

Sigrid Bratlie, Kristin Halvorsen, Bjørn Kåre Myskja, Hilde Mellegård, Cathrine Bjorvatn, Petter Frost, Gunnar Harald Heiene, Bjørn Morten Hofmann, Arne Holst-Jensen, Torolf Holst-Larsen, Raino Sverre Malnes, Benedicte Paus, Bente Sandvig, Sonja Irene Sjøli, Birgit Skarstein, May Britt Thorseth, Nils Vagstad, Dag Inge Våge, Ole Johan Borge

 

Hva er CICERO Kommune?

I CICERO ønsker vi å utøve forskning som utgjør en reell forskjell på det lokale nivået. Vi har fokus på alle aspektene i prosessene i transformasjonen mot et lavutslippssamfunn. Vi kan bistå med kunnskap om prosesser (det vi kaller Kortreist Kvalitet) beregninger og virkemidler, kunnskap om energi/mat/bolig og kunnskap om klimafinans i kommunesektoren.