Bilde mangler beskrivelse

KLIMAFORHANDLINGENE ER DRAGKAMP MELLOM STORMAKTENE. DEN NORSKE DELEGASJONEN SKAL VÆRE TYDELIG PÅ AT ØKTE AMBISJONER TRENGS FOR Å HOLDE 1,5-GRADERSMÅLET I LIVE.

Norges mann i Glasgow

- På mange områder går verden i riktig retning, sier Henrik-Hallgrim Eriksen, leder av Norges gruppe klimaforhandlere under årets klimatoppmøte i Glasgow. Vi har spurt ham om målene og suksesskriteriene for årets klimaforhandlinger.

Hva er hovedmålsettingene for Norges forhandlingsgruppe under årets COP26?

Økte ambisjoner er avgjørende for om verden fortsatt skal ha sjanse til å holde global temperaturstigning under 1,5 grader, og jeg og resten av delegasjonen skal jobbe for at COP26 gir et sterkt budskap om det. Økte ambisjoner betyr kraftigere utslippskutt, men også mer klimatilpasning, mer klimafinansiering og å gjøre ferdig regelboka for Parisavtalen.

Hva blir de vanskeligste temaene under årets klimaforhandlinger?

Å være tydelig på hva som må til for å holde 1,5-gradersmålet i live kan bli vanskelig. Det er flere store utslippsland som enda ikke har forsterket sitt mål under Parisavtalen, og som må gjøre dette for at vi skal få til kraftige nok utslippskutt. Klimafinansiering kommer også til å bli et krevende tema på årets klimatoppmøte. Det blir viktig at industrilandene viser hvordan de raskt vil øke klimafinansieringen.

Hva må til for å si at COP26 ble et betydelig skritt på veien mot å nå Parismålene?

Etter COP26 må det være mer sannsynlig at vi klarer å holde global temperaturstigning under 1,5 grader. Og det er viktig å gjøre ferdig Paris-regelverket. Med alle store og små regler på plass kan Parisavtalen fungere slik den er ment å fungere – nemlig å sørge for at alle land jevnlig øker sine klimaambisjoner og støtter hverandre i gjennomføringen, basert på kunnskap om hva som må til for å nå målene i avtalen.

Hva handlet Parisavtalen om igjen? Vi oppsummerer i denne videoen.

I hvilken grad tror du den siste klimarapporten fra FNs klimapanel vil påvirke årets forhandlinger?

Den utgjør et veldig viktig og alvorlig bakteppe. Rapporten viser at menneskelig klimapåvirkning er entydig. Vi ser raske endringer i hele verden. Den forteller oss også at hvis vi ikke setter i gang umiddelbare, raske og kraftige kutt i klimagassutslipp, vil det være utenfor rekkevidde å begrense oppvarmingen til 1,5 grader, eller til og med 2 grader. Det bør gi stor motivasjon til alle som reiser til Glasgow.

Hva gjør deg optimistisk for årets klimaforhandlinger?

På mange områder går verden i riktig retning. I næringslivet setter stadig flere bedrifter seg nullutslippsmål, grønne produkter etterspørres og finansmarkedene preges av en sterk grønn trend. Dette kan ha en større effekt enn vi ser rekkevidden av akkurat i dag. Det indikerer også at næringslivet og finansmarkedene har tro på Parisavtalen.

 

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert med vårt månedlige nyhetsbrev med de nyeste sakene fra magasinet KLIMA.

Påmelding nyhetsbrev