Magasinet KLIMA
Mai 2021 | Mat og landbruk
Matsystemet bidrar med en stor andel av de totale klimagassutslippene. Hvordan skal vi drive mest mulig klimavennlig landbruk og spise mat med minst mulig utslipp?
Omstilling av matsystemet
Hvorfor bør vi endre kosthold og måten vi produserer mat på? Og hvordan kan forskningsprosjektet VOM bidra til det?
Klimasatsinger med flere gevinster
Samarbeid, samordning og systemendring er viktig for å få til klimakutt lokalt. Den offentlige støtteordningen Klimasats har bidratt til mer klimavennlig landbruk på Hadeland og at det kastes mindre mat i Trondheim.
Jordbruksoppgjøret: Mat, penger og noe klima
I flere tiår har hovedmålene i jordbrukspolitikken handlet om matsikkerhet og verdiskaping. Nå er lavere klimagassutslipp på vei inn, men foreløpig spiller ikke klima en stor rolle når staten forhandler vilkår med norske bønder. Vi sjekker innom CICERO-forsker Erlend Hermansen for å lære mer om jordbruksoppgjøret.