Kraftig utvikling i ekstremvær de neste 20 årene – med og uten kutt i klimagasser
70 prosent av verdens befolkning står foran voldsomme endringer i ekstreme temperaturer og regn de neste 20 årene om ikke klimagassutslippene kuttes kraftig, ifølge en ny studie fra CICERO.
Selv om klimagassutslippene kuttes i tråd med Parisavtalen, kan fortsatt 1,5 milliarder mennesker vente seg ekstreme endringer.
Global oppvarming skaper brå endringer i de klimaforholdene som samfunn og økosystem har tilpasset seg over lang tid. Til nå har forskningen hovedsakelig vært konsentrert om hvor sterke endringene blir over tid, mens det har vært mindre kunnskap om hvor raskt endringer i temperatur og nedbør skjer i hvert enkelt land. En ny studie, ledet av seniorforsker Carley Iles ved CICERO Senter for klimaforskning og som nå er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Geoscience, tallfester hvordan global oppvarming i kombinasjon med normale værsvingninger kan forårsake svært raske, voldsomme og samtidige endringer i både temperatur og regn. De raske endringene kan vare i tiår av gangen – noe både natur og samfunn er dårlig rustet til å håndtere.
Disse regionene er mest utsatt
– Vi konsentrerer oss i denne studien om regionale endringer. Det er fordi de i økende grad har betydning for hvordan folk og natur opplever ekstreme endringer, sammenliknet med når vi ser på globale gjennomsnitt. Vi ser på hvilke regioner som er mest utsatt for betydelige endringer i en eller flere typer fenomener de neste tiårene. Det gjelder særlig store deler av Afrika, Sør-Amerika og Sør- og Øst-Asia, samt Middelhavsområdet, sier Iles.
Ved hjelp av klimasimuleringer viser studien at store deler av tropiske og subtropiske strøk – der 70 prosent av jordas befolkning bor i dag – kan vente seg et skifte i både temperaturer og nedbør, alene eller kombinert, de neste 20 årene dersom klimagassutslippene fortsetter å være høye. Om det kommer kraftige kutt i utslippene av klimagasser og målene i Parisavtalen nås, kan andelen av befolkningen som står foran disse voldsomme endringene reduseres til 20 prosent. Det tilsvarer om lag 1,5 milliarder mennesker.
Betydning for klimatilpasning
Når endringer skjer raskt, øker faren for klimaforhold og hendelser som blir mer ekstreme enn det verden hittil har opplevd. Eksempler er hetebølger som kan føre til overoppheting og overdødelighet hos mennesker og dyr, belastning på økosystemer, reduserte avlinger, utfordringer med å kjøle ned kraftverk og problemer med transport. På samme måte kan ekstrem nedbør føre til flom og skader på boliger, infrastruktur, avlinger og økosystemer, gi økt erosjon og redusert vannkvalitet. Lokalsamfunn er sårbare i møte med ekstreme endringer, særlig når faren for flere typer risiko øker samtidig.
Forskerne bak den nye studien understreker at resultatene de legger fram har stor betydning for klimatilpasning for svært mange mennesker.
– I beste fall vil de raske endringene ramme 1,5 milliarder mennesker fram mot 2040, i verste fall snakker vi om drøyt 5,5 milliarder mennesker. Det eneste riktige er å forberede seg på at det vil komme ekstreme hendelser i en skala vi aldri tidligere har opplevd, og at det kan skje allerede i løpet av de neste to tiårene, sier klimaforsker Bjørn H. Samset ved CICERO. Samset er blant forskerne som har bidratt til studien.
Bedre luft gir større endringer
Studien tar også for seg luftforurensningens betydning for global oppvarming. For mens dårlig luftkvalitet utgjør en alvorlig helsetrussel for mange millioner mennesker, bidrar luftforurensning paradoksalt nok til å bremse oppvarmingen.
– Våre funn viser også at om det kommer raske tiltak mot luftforurensning, særlig i land i Asia, så kan det gi en akselerert økning i temperaturer og påvirke de indiske og kinesiske sommer-monsunene, skriver forskerne i Nature Geoscience.
– Å fjerne luftforurensning vil være et positivt helsetiltak, men forurensningen fungerer også slik at den maskerer en del av effekten av global oppvarming regionalt. En opprensking av lufta kan i kombinasjon med global oppvarming føre til kraftige endringer og gi ekstreme klimaforhold de neste tiårene, sier forskningsleder Marianne T. Lund ved CICERO, som også har bidratt til studien som nå er publisert.