Bilde mangler beskrivelse

Foto: Ida Eim

Elektronisk avfall og lokale initiativ

Karen Haugs Langvik (31) har vært på CICERO i et år og er godt i gang med sin doktorgrad om sirkulær økonomi og elektronisk avfall. Hun har en mastergrad i sosialantropologi fra UiO.

Publiseringsdato
2.12.2024

– Norge er det landet som produserer mest el-avfall i hele verden, og vi ligger på andreplass når det gjelder bruk av elektronikk. Via EU har vi forpliktet oss til å bli mer sirkulære. Elektronikk er én av de sju pilarene EU satser på i den sirkulære omstillingen, sier Langvik. Hun skal de neste årene se på hvilken problematikk som er viktigst her i Norge. Doktorgraden hennes er en del av forskningsprosjektet eLife, som skal studere hvordan vi i Norge kan sirkulere mer elektronikk.

– I følge statens digitaliseringsstrategi er målet at vi skal bli det mest elektrifiserte digitaliserte landet i hele verden, og samtidig redusere megden e-avfall med 32 prosent innen 2030. For å få til denne omstillingen må vi se på den lokale konteksten og hva nordmenn trenger for å ta de sirkulære praksisene i bruk, sier Langvik. Hun ser spesielt på hva husholdninger selv kan gjøre, og har feltarbeid i Restarters, en organisasjon som jobber med å reparere og gjenbruke elektronikk.

– Det er viktig å få oversikt over behov og barrierer på innbyggernivå, for å finne ut hvordan vi kan oppskalere tiltakene praksisene på internasjonalt nivå, sier hun.

Gjennom eLife-prosjektet er ønsket å kunne gi verdifull innsikt til videre politikkutvikling, i tråd med mulig samfunnsoppdrag på sirkulær økonomi, nasjonale strategier, og nye reguleringer fra EU.