Magasinet KLIMA
November 2025 | Fremtidens matsystem
I en verden preget av uro og klimaendringer, bretter bonden opp ermene for å gi oss mat på bordet. Spiller resten av samfunnet dem gode?
Et endret klima tvinger bonden til å tenke nytt
På Hurumlandet tilpasser bøndene seg et klima i endring. Lengre vekstsesonger gir nye muligheter, men også flere utfordringer. Norsk landbruk må endre kurs for å henge med.
Vi merker ikke matmerkingen
Til tross for økende bevissthet om klima og bærekraft, viser nye studier at få nordmenn er opptatt av klima når de handler i matbutikken. Vil bedre merking av matvarer kunne endre vanene våre?
Matkorn kan være et tapsprosjekt for bonden
Korn er avgjørende for matsikkerheten og et klimavennlig kosthold. Ekstremværm, økonomisk risiko og utdatert utstyr gjør det krevende for bøndene å satse på matkorn – selv om de ønsker det.