Magasinet KLIMA
November 2025 | Fremtidens matsystem
I en verden preget av uro og klimaendringer, bretter bonden opp ermene for å gi oss mat på bordet. Spiller resten av samfunnet dem gode?
Et endret klima tvinger bonden til å tenke nytt
På Hurumlandet tilpasser bøndene seg et klima i endring. Lengre vekstsesonger gir nye muligheter, men også flere utfordringer. Norsk landbruk må endre kurs for å henge med.
Vi merker ikke matmerkingen
Til tross for økende bevissthet om klima og bærekraft, viser nye studier at få nordmenn er opptatt av klima når de handler i matbutikken. Vil bedre merking av matvarer kunne endre vanene våre?
Risikabelt for bonden å satse på matkorn
Korn er avgjørende for matsikkerheten og et klimavennlig kosthold. Ekstremvær, økonomisk risiko og utdatert utstyr gjør det krevende for bøndene å satse på matkorn – selv om de ønsker det.