I flere deler av USA protesteres det mot kutt i forskningen. Her fra demonstrasjonen "Stand up for science" i Seattle i mars. Foto: LivingBetterThroughChemistry
Kutt med konsekvenser
Trump- administrasjonen gjennomfører store kutt i forskningen, inkludert stans i internasjonalt forskningssamarbeid. Ved Stanford University sitter professor Bård Harstad og lurer på når, eller om, Trumps partifeller setter foten ned.
Bård Harstad er professor ved Stanford University. Han er samfunnsøkonom og spesialist innen politisk økonomi, internasjonalt samarbeid og miljø/ressursøkonomi.
– Jeg og mange kollegaer er veldig overrasket over at Trump får så frie tøyler til å rasere deler av staten uten at partifeller protesterer. Noen av kuttene vil merkes på kort sikt, mens andre ser vi først skaden av på lengre sikt. På et eller annet tidspunkt vil konsekvensene bli så tydelige, og Trump så upopulær, at republikanske kandidater må ta avstand fra ham, sier han. Harstad tror mye skade kan skje før den tid – og da tenker han ikke først og fremst på forskning.
– Det er kun en del av forskningen i USA som er avhengig av føderale midler, og av denne delen er det kun en liten del som blir stoppet. Men kuttene kan ha store nok konsekvenser, spesielt når det er medisinsk forskning som kuttes, sier han. Der han selv har professorat, som Graduate School of Business og Doerr School of Sustainability, er enda ikke direkte berørt.

Akademisk frihet i fare
Noe av det verste for forskningen, tror Harstad, er at politikken fremover vil påvirke hva slags forskning som får føderal støtte.
– Med det blir det et slags press for å utelate enkelte konklusjoner og vise til andre forklaringer isteden. Da blir ikke forskningen representativ og i det store bildet til å stole på, slår han fast.
Gjennom flere mediesaker har vi i det siste blitt fortalt om forskere som har blitt stoppet på grensen til USA, og nektet innreise i landet. Tør Bård Harstad selv stole på at han får reise tilbake til USA hvis han legger sommerferien til Norge?
– Det er eksempler på at forskere med gyldig visum har fått problemer på grensen, men det er bare noen få. Husk at tusenvis av slike går gjennom passkontroller i USA hver dag. Så personlig er jeg ikke særlig bekymret for akkurat dette, enn så lenge. Akkurat nå er jeg i Indonesia på jobbreise med en gruppe MBA-studenter, for eksempel, for å studere muligheten for et grønt skifte. Forskere er uansett en privilegert gruppe som ikke vil rammes hardest av den politikken som nå føres, sier han, og understreker at han er langt mer bekymret for andre områder:
– Kutt i USAID vil være katastrofalt for de svakeste over hele verden. Deportasjoner, kutt i statlig tilbud til de som trenger det mest og aggressiv utenrikspolitikk har enda mer alvorlige konsekvenser enn kutt i forskning.
Les også Bård Harstad sin kronikk i Aftenposten: Fra amerikansk til europeisk lederskap