Bilde mangler beskrivelse

Foto: Unsplash

Bli #klimavis

Klimaendringer og klimaforskning er felt som kan være vanskelig å få formidlet på en effektiv måte. Det finnes tusenvis av illustrasjoner, grafer og figurer som viser temperaturutvikling, havnivåstigning eller issmelting. De fleste av disse visualiseringene lever anonyme liv på bortgjemte blogger eller i ugjennomtrengelige rapporter. Men av og til kommer det en visualisering som treffer en nerve hos publikum. På denne siden samler vi gode eksempler på hvordan du kan presentere klimadata på en engasjerende måte.

Publiseringsdato
14.9.2016
Bilde mangler beskrivelse

ED HAWKINS SPIRAL

Dette må være det nærmeste en klimagraf har kommet å bli en viral hit. Riktignok er den ikke på Ylvis eller Gangnamstyle nivå, men vi tar det vi får. Figuren er laget av klimaforsker Ed Hawkins, som med litt hjelp fra en viss klimaforsker, kom opp med ideen om å presentere temperaturutviklingen i form av en spiral, framfor de vanlige kurvene fra venstre til høyre. Spiral-idéen slo an, og nå finnes det en hel haug med versjoner av denne figuren. Du finner alle på Hawkins blog Climate Lab

Bilde mangler beskrivelse

BLOOMBERGS ENKLE SPØRSMÅL

Hva er det som varmer opp atmosfæren? Et godt utgangspunkt for en figur er at den svarer på et enkelt spørsmål. Det kan forklare hvorfor denne visualiseringen fra Bloomberg.com fortsatt er populær i sosiale medier. 

Bilde mangler beskrivelse

XKCD'S HOCKEYKØLLE

XKCD (A webcomic of romance, sarcasm, math, and language) er en kjenning for mange. Med sine naive strektegninger har Randall Munroe tatt for seg alt fra dataprogrammering til Wikileaks. I september 2016 tegnet han en egen versjon av Michael Manns berømte "hockey stick"-graf. Figuren viser temperaturutviklingen fra 2000 f. kr til i dag, basert på målinger fra iskjerner og data fra treringer. 

Bilde mangler beskrivelse

Ed Hawkins igjen! Denne figuren viser utviklingen i avvik fra gjennomsnittstemperatur på et verdenskart. Vanligvis er denne animert slik som dette: 

Klimaforhandlingene - forklart på 83 sekunder

Før klimatoppmøtet i Doha i 2012 lagde CICERO, sammen med animatørene i Pet Punk, en kort video som forklarte status i klimaforhandlingene. Delegater ved møtet ble observert plystrende på melodien fra videoen!

Parisavtalen på 97 sekunder

In 2015 the world gathered in Paris to sign a climate deal. How did it come about, and what has happened since? This is our very rough guide to the Paris agreement.