Bilde mangler beskrivelse

Praten om maten: Helse, virkemidler og vrange folk

Hensynet til klima og miljø fører ikke til at vi endrer matvanene våre, og helseaktørers gjentatte kampanjer får oss ikke til å spise mer bærekraftig*.
Hva kan fungere for at vi spiser sunnere og får i oss mer frukt og grønt?

Om

Tidspunkt

Gjennomført: 14.8.2024

Sted

GRID-Arendal, Bakgård 2. et, Teaterplassen 3, Arendal

Arrangør

Cicero

Mat berører mange hensyn, og det er sterke meninger om hvilke som skal prioriteres. Samtidig skal vi oppfylle ulike målsetninger som krever grep i matsystemet. Helhetlig tenkning er derfor nødvendig.

Klimautvalget 2050 tar en helhetlig tilnærming på tvers av sektorer. Utvalgets rapport viser at de totale utslippene må reduseres drastisk dersom Norge skal bli et lavutslippssamfunn. Selv om det meste av de gjenværende utslippene i 2050 forbeholdes jordbruket, vil det kreve endringer i produksjon av mat.

Stortinget ba nylig regjeringen sette i gang en analyse av fremtidens matsystemer der folkehelse, klima, natur og landbruks- og matpolitikk settes i sammenheng. Klima og natur er grunnleggende for matproduksjon. Hyppig ekstremvær viser at klimaendringer kan ha store konsekvenser for produksjon av mat og fôr.

Hvordan skal vi jobbe framover for å få til de nødvendige og varige endringene?

Nora Ytreberg fra CICERO forteller oss hva som kan fungere, og vi inviterer blant annet Folkehelseinstituttet og Oda til samtale med Bob van Oort fra CICERO.

*Her spesielt i klima, miljø og helse-kontekst

Se opptaket HER