Bilde mangler beskrivelse

Framtidens matsystem - hvordan går vi i riktig retning?

Matsystemet har stor betydning for alle mennesker og fyller mange viktige funksjoner. Samtidig vet vi at matsystemet har stort avtrykk på klima, miljø og helse. I fire år har tre forsknings- og samarbeidsprosjekter sett på hvordan framtidens matsystem kan se ut. De har identifisert barrierene, tiltak og virkemidlene som kan støtte en omstilling i en mer bærekraftig retning.

Om

Tidspunkt

29.10.2025, 05:00 - 30.10.2026, 12:00

Sted

Nationaltheatret konferansesenter

Arrangør

CICERO, FHI og UIO støttet av Forskningsrådet

Nå inviterer VOM (Virkemidler for Omstilling av Matsystemet), NewTools (Utvikling av verktøy for mer bærekraftige matsystemer)og NOR-Eden (veien mot et sunt og bærekraftig kosthold i Norge) aktører fra fjord og jord til bord til et felles sluttseminar. Du vil møte forskere, beslutningstakere, næring og interesseorganisasjoner som har jobbet sammen for å finne morgendagens løsninger for hele matverdikjeden vår. Her skal kunnskap og erfaringer deles, og gjennom samtaler og diskusjon ønsker vi å se framover. Hvordan gjør vi matproduksjonen mer bærekraftig i alle ledd, og hvordan fremmer vi et kosthold i befolkningen som er bra for både helsen og miljøet?

Program

Onsdag 29. oktober
09:00 - 16:30

Fagdag med dypdykk i temaer som mål/virkemidler, merking av mat – og systemene bak, offentlig innkjøp og samarbeid. Bidragene til de ulike temaene kommer fra forskere og partnere i prosjektene.

Torsdag 30. oktober

09:00 - 09:05   
Velkommen og hva skal vi igjennom i dag

09:05 - 09:30   
Hvorfor må matsystemet endres, og hva er de viktigste målsetningene? 
Matsystemet er komplekst, og bærekraft rommer mange dimensjoner. Hva er det egentlig som er galt med dagens matsystem? Vi har høye mål og ambisjoner, men det ser ikke ut som vi klarer å få til endringene som trengs. Hva trenger vi av kunnskap for å få til endring?

09:30 - 10:30   
Hvordan kan vi få et mer bærekraftig matsystem?
De siste fire årene har prosjektene NorEden, NewTools og VOM forsket på ulike aspekter ved matsystemet. Presentasjon av prosjektene og kunnskap om mulige verktøy, systemendringer og virkemidler som kan bidra til endring i ønsket retning.

10:30 - 10:50   
Kaffepause

10:50 - 12:00   
Endring og omstilling – er det mulig?
Har vi egentlig tid til å vente på at alle skal bli enige, eller må alle aktører i matsystemet bare begynne å gjøre nødvendige endringer?  Hvilke barrierer og muligheter ser vi framover.

12:00 - 13:00   
Lunsj og mingling


13:00 - 14:00   
Hva er det som bestemmer hva vi spiser?
Hvem må endre seg først? Er det produsentene som må gå foran, eller er det forbrukerne som gjennom atferd og matvalg, er den viktigste drivkraften?

14:00 - 14:20   
Kaffepause

14:20 - 15:20   
En helhetlig matpolitikk – er det mulig og hvordan kan den se ut?
Vi inviterer alle de politiske partiene til en samtale om hvordan vi kan få en mer helhetlig matpolitikk som når målene for helse, miljø og klima. Må det et politisk krafttak til på matfeltet? Hva kan være de politiske virkemidlene?

15:20 - 15:55 
Hvis forskningsresultatene fikk bestemme
NorEden, NewTools og VOM har i samarbeid med en rekke partnere fra matsystemet kommet fram til ny innsikt. Kort oppsummert, hva er de viktigste funnene forskerne har kommet fram til som de tenker er viktig å bygge videre på i arbeidet med et mer bærekraftig matsystem. 

15:55 - 16:00   
Takk for i dag - Slutt