Bilde mangler beskrivelse

Om prosjektet

Global oppvarming er en av årsakene til at skogbranner mange steder i verden blir kraftigere, hyppigere og mer omfattende. Nå skal et nytt forskningsprosjekt, ledet av CICERO, granske hvordan skogbranner nær Arktis vil utvikle seg og påvirke klimaet i framtiden. Målet er å bidra til bedre framskrivinger av klimaendringer og -risiko, i nordområdene og globalt, noe som er avgjørende for beslutningstakere som må sikre livsgrunnlaget for mennesker og natur. 

Publiseringsdato
26.3.2025

Også på nordlige breddegrader endrer skogbranner karakter. Bare de siste årene har det vært mange og rekordstore branner i boreale skoger lengst nord. En stadig varmere verden er en viktig årsak til endringene som skjer. Samtidig er skogbrannene med på å forsterke klimaendringene. For skog og klima henger tett sammen. Tørrere og varmere vær kombinert med sterk vind, gjør at gnister i økende omfang fører til branner som kommer ut av kontroll. Klimaendringer kan dessuten påvirke forekomsten av lynnedslag, som er en hovedgrunn til at branner oppstår i noen områder. Men branner kan også påvirke klimaet. Når skog brenner opp, påvirker det blant annet karbonopptaket og hvordan varmen fra sola absorberes. Skogbranner slipper dessuten ut store mengder klimagasser, som co₂, og partikler i lufta. 

Branner som skjer nord for 60 grader har spesielle særtrekk som kan gjøre klimapåvirkningen unik og ulik fra branner andre steder på kloden. Det handler blant annet om når på året brannene oppstår, sammensetningen av gasser og partikler i røyken og nærheten til snø- og isdekte områder. Men hvordan skogbranner i nord kan komme til å endre seg og hva klimakonsekvensene av det vil bli, finnes det for lite kunnskap om. Forskningsprosjektet BorealBlaze samler noen av verdens fremste eksperter på klimamodeller, aerosoler, karbonsyklusen og boreale skogbranner for å fylle dette kunnskapshullet.