CICERO - Senter for klimaforskning
EN
Meny
Forskningsområder

Skal oljefondet ut av kull?

Klima - Et magasin om klimaforskning fra CICERO

Publisert 12.02.2015

- Dersom vi skal ha en liste over ting vi ikke skal investere i, så må kull være øverst på den lista, sa CICERO-forsker Asbjørn Torvanger.

Leder for Norges Bank Investment Management, Yngve Slyngstad pekte under CICEROs frokostmøte på at oljefondet er folkets penger. Derfor er det de folkevalgte som avgjør hvilke produkter det skal investeres i.

– Spørsmålet om vi skal ut av kull er komplisert. Handler det om de selskapene som tar opp kull, eller om de som brenner kull? Gruveselskapene er et eksempel på det første, mens kraftselskapene er et eksempel på det andre. Vi har over 1000 milliarder investert i el-produsenter, sa Slyngstad.

Og så må vi vurdere om Oljefondet skal ut av selskaper som har kull som sin hovedaktivitet eller om det holder at kull er en del av virksomheten.

– Blant de gruveselskapene som har kull som hovedaktivitet, har vi kun 800 millioner investert. Ned fra fem milliarder, sa Slyngstad.

Clean coal ingen redning

- Dersom vi skal ha en liste over ting vi ikke skal investere i, så må kull være øverst på den lista, sa CICERO-forsker Asbjørn Torvanger.

Torvanger pekte på at dersom vi skal nå målet om å begrense oppvarmingen til to grader så må 2/3 av verdens fossile ressurser bli værende i bakken.

- Det vil gå spesielt hardt ut over kull, fordi det har de største utslippene og fordi det er her de største reservene finnes, sa Torvanger.

Om karbonfangst og lagring, såkalt Clean Coal, hvor inntil 90 prosent av utslippene kan fanges under bakken, sa Torvanger at dette blir «too little - too late».

- Det må i så fall bygges ut veldig kjapt og det blir veldig dyrt. Om verden tar i bruk karbonfangst og -lagring fra 2025 kan vi uansett bare utvinne rundt fire prosent mer av reservene av kull, olje og gass enn uten rensing, ifølge fersk forskning, sa Torvanger.

Se hele frokostmøtet under: