CICERO - Senter for klimaforskning
EN
Meny
Forskningsområder

Drivhuseffekten for nybegynnere

Klima - Et magasin om klimaforskning fra CICERO

Publisert 01.03.2018

Er du viderekommen? Klikk her

 

Og så da?

Hvis atmosfæren hadde vært i balanse, og jorda hadde mottatt like mye energi som den sendte ut ville bakketemperaturen ha endret seg lite. I dag har vi en situasjon der jorda mottar mer stråling enn det den sender ut, fordi konsentrasjonen til en av de viktigste drivhusgassene CO2 øker. Figuren under  viser hvordan CO2-konsentrasjonen sakte sniker seg oppover. Økningen skyldes i hovedsak forbrenning av fossilt brennstoff (olje, kull og gass). Brenner du 1 kilo med bensin, så slippes det faktisk ut mer enn 1 kilo med CO2(!). Når bensinen brenner i motoren binder karbonet i drivstoffet seg til to oksygenatomer fra lufta.

 

Konsekvensen er at temperaturen øker

Siden førindustriell tid har mengden CO2 i atmosfæren økt med over 40 prosent. Økningen tilsvarer at en lyspære på 1.8 Watt står på både dag og natt på hver eneste kvadratmeter over hele jorda. Dermed øker den globale bakketemperaturen. Hvis konsentrasjonen av CO2 stabiliseres, vil temperaturen øke helt til jord-atmosfæresystemet har kommet i en ny energibalanse, det vil si til jorda sender ut like mye energi som den mottar.

Siden varm luft kan holde på mer vanndamp enn kald luft vil økt temperatur på grunn av økt CO2 også gi mer vanndamp. Vanndamp er den viktigste drivhusgassen i atmosfæren, så det vil gi en ytterligere oppvarming. Dette kaller vi en tilbakekoblingsmekanisme: Lyspærene byttes ut med sterkere pærer. Det finnes flere såkalte tilbakekoblingsmekanismer. Den mest usikre av disse tilbakekoblingsmekanismene er hvordan skyene påvirkes når klimaet endres. Det er derfor ikke så lett å si nøyaktig hvor varmt det kommer til å bli fremover. Men så lenge vi fortsetter å slippe ut CO2, og mengden CO2 i atmosfæren ikke går ned, vil temperaturen øke.

Den lysegrønne streken i figuren under viser hvordan temperaturen har økt siden 1850. De andre strekene viser hva oppvarmingen skyldes.