Presse - hvem kommenterer hva?
FNs klimatoppmøte COP29 finner sted i Baku, Aserbajdsjan 11.- 22. november 2024. Flere av våre forskere og eksperter følger klimatoppmøtet og har ekspertise på en rekke sentrale temaer i de internasjonale klimaforhandlingene.
Pressetelefon: 400 04 670
CICERO vil fortløpende publiserte oppdateringer fra forhandlingene på våre nettsider samt i en Whatsapp-gruppe for interesserte journalister. Ta kontakt hvis du er interessert i å bli med i Whatsapp-gruppen (Miriam Dahl, senior kommunikasjonsrådgiver, miriam.dahl@cicero.oslo.no, tlf. 93494498)
CICERO til stede i Baku, uke 2 av COP29
Merethe Dotterud Leiren, forskningsleder
Merethe Dotterud Leiren leder CICEROs klimapolitikk-gruppe. Leiren er samfunnsviter med fokus på klima- og energipolitikk i EU og på nasjonalt nivå. På COP29 følger hun særlig EUs rolle på COP, klima og internasjonal handelspolitikk samt aktuelle spørsmål om forhandlingene.
Christian Bjørnæs, kommunikasjonsdirektør
Bjørnæs har fulgt FNs klimatoppmøter siden 2009, og har bred forståelse av tverrfaglig forskning på klimaendringer og risiko, energiomstillingen, avkarbonisering, klimapolitikk og sosial aksept for endring. På COP29 følger Bjørnæs følger forhandlingene tett, særlig forhandlingene om nytt mål for klimafinans.
Gunnell Sandanger, kommunikasjonsrådgiver
Følger COP29 fra Oslo
Steffen Kallbekken, forskningsleder
Kallbekken har fulgt FNs klimatoppmøter siden 2009. i tillegg til klimaforhandlingene, konsentrerer hans forskning seg særlig om klimapolitikk i Norge og internasjonalt, globale klimamål, transport og forbruksendringer. Uttaler seg generelt om forhandlingene, men følger særlig det nye kollektive målet for klimafinansiering og nasjonalt bestemte bidrag, såkalte NDCer.
Jan S. Fuglestvedt, forskningsleder
Fuglestvedt har de siste 8 årene vært del av ledelsen i FNs klimapanel IPCC, og er nå nestleder i arbeidsgruppen om utslippsreduksjoner og -opptak. Fuglestvedt er atmosfæreforsker og konsentrerer seg særlig om virkninger av klimaendringer, utslippsscenarier, temperaturendringer, kortlevede klimapådrivere, klimaeffekten av transport, netto-null utslipp og og internasjonal klimapolitikk.
Han snakker gjerne med media om for eksempel scenarioer, karbonbudsjett, FNs klimapanel, temperaturambisjonene i Paris avtalen, solar radiation modification og såkalt overshoot samt aktuelle klimarapporter og andre vitenskapelige temaer som knyttes opp til forhandlingene.
Solveig Aamodt, forsker
Aamodt forsker særlig på FNs klimaforhandlinger, klimapolitikk i Norge, klimapolitikk internasjonalt, mat og landbruk og transport. Hun har ekspertise på klimapolitikk i store utviklingsland, med hovedvekt på Brasil og India.
På COP29 følger hun særlig India, Brasil, relasjonen mellom utviklede land og utviklingsland, solenergi og finansiering.
Erlend André Hermansen, forsker
Hermansen konsentrerer sin forskning i særlig grad rundt klimapolitikk nasjonalt, internasjonalt og i EU spesielt. I FNs klimaforhandlinger følger han spesielt Global stocktake, nasjonalt bestemte klimamål og oppnåelsen av disse. Forskningen til Hermansen har vært spesielt rettet mot hvordan kunnskapen fra FNs klimapanel tas opp og brukes i politikkutforming og beslutningstaking på ulike nivåer.
Følger norsk klimapolitikk og koblingen mellom FNs klimapanel og klimaforhandlingene
Glen Peters, forsker
Glen Peters er seniorforsker i forskningsgruppen globale utslipp og sentral bidragsyter til det årlige globale karbonbudsjettet fra the Global Carbon Project som lanseres i forbindelse med klimatoppmøtet. Peters snakker gjerne med media om globale utslipp av klimagasser, The Global Carbon Budget (nye tall lanseres 13. november), opptak i skog og klimamål (Nature-artikkel 18. november).