Bilde mangler beskrivelse

Utenriksminister Espen Barth Eide (til venstre) ledet forhandlingene om utslippsreduksjoner i Dubai. Her sammen med klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen under et møte med sivilsamfunn. Foto: Christian Bjørnæs, CICERO

Forventer norsk lederskap

Norge overtalte verdens land til å bli enige om en omstilling bort fra fossil energi. – Da er det naturlig at vi går foran og viser vei, sier CICERO-forsker Steffen Kallbekken.

Publiseringsdato
9.1.2024
Tilhørighet
Nøkkelforskere

Forskningsleder på CICERO, Steffen Kallbekken har mange års fartstid på COP, og har deltatt på en rekke klimaforhandlinger. Han var også tilstede under forhandlingene i 2023. Vi hører med ham om hvilke konsekvenser enigheten i Dubai kan få for Norge og verden inn i 2024. 

– Landene skal i år jobbe med å utarbeide nasjonale klimamål som skal gjelde fram til 2035. De må vise hvordan de skal ta hensyn til beslutningene fra COP28. De nye klimamålene skal legges frem i starten av 2025, sier Kallbekken.

Han legger vekt på at vi i Norge får ny klimamelding i høst, og at den bør gjenspeile beslutningene fra COP.

– Det er åpenbart et ekstra press for Norge nå. Vi overtalte alle verdens land til å bli med på beslutningen om omstilling bort fra fossil energi i Dubai i fjor. Da er det naturlig at vi går foran og viser vei, sier Kallbekken.

2024 skal også romme en ny runde med Klimaforhandlinger – i Azerbaijan i november. Her vil klimafinansiering stå høyt på agendaen.

– Det skal settes et nytt globalt mål for klimafinansiering på COP i 2024, som skal gjelde fra 2025. Sentrale spørsmål er om det skal være separate mål for utslippskutt, tilpasning, tap og skade, og om lån og garantier skal telle med, slår Kallbekken fast.

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert med vårt månedlige nyhetsbrev med de nyeste sakene fra magasinet KLIMA.

Påmelding nyhetsbrev