Bilde mangler beskrivelse

Folkepaneler. Bra for både klima og demokrati?

Hva kan folkepanel brukes til? Hva har andre fått til? Og hvilke bidrag kan folkepaneler gi i utviklingen av framtidens politikk? 

 

Om

Tidspunkt

Gjennomført: 7.10.2024

Sted

Sentralen, Øvre Slottsgate 3

Arrangør

Cicero

Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet har bestilt Norges første nasjonale folkepanel for å få innspill til bærekraftpolitikken. Innspillene fra panelet skal inngå i og svares ut i kommende NOU om bærekraft. Samtidig har flere sivilsamfunnsaktører (Redd Barna, Kirkens Nødhjelp, Caritas, WWF, Langsikt, Framtiden i våre hender og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner) gått sammen og bestilt et nasjonalt folkepanel som skal diskutere hvordan vi kan bruke vår nasjonale formue. CICERO skal gjøre følgeforsking på begge prosessene.

På dette seminaret får du vite hvor forskningen står i dag, hva som er planene for bruken av folkepanelene, og innsikt i hvordan folkepaneler har påvirket politikkutviklingen i andre land. Dette er starten på alle de spennende samtalene som vil komme ut av å følgeforske på folkepanelene framover.

Kaffe, bakverk og mingling fra klokken 12.00. Selve programmet starter 12.30

Du møter: 

  • Cæcilie Riis, avdelingsdirektør og prosjektleder i Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet (DFD)
  • Kristin Halvorsen, direktør ved CICERO Senter for klimaforskning.
  • Maija Setälä, professor i statsvitenskap ved University of Turku og ekspert på demokratiske innovasjoner i miljø og klimaomstilling. Hun har fulgt flere lokale og nasjonale folkepaneler, og leder nå blant annet forskningsprosjektet «Deliberating climate actions». 
  • Marianne Aasen, seniorforsker ved CICERO. Hun har ekspertise på folks oppfatninger om klimaendringer, klimaomstilling og klimapolitikk, forbruk og normer, inkludert folkelig medvirkning. Hun er prosjektleder for følgeforskningen på folkepanelene. 
  • Arild Vatn, er ekspert på blant annet verdsetting i miljøpolitikk, og hovedforfatter i FN naturpanel (IPBES) sin rapport. Han har mottatt en rekke nasjonale og internasjonale priser for både forskning, formidling og undervisning i institusjonell og økologisk økonomi i sitt virke som professor ved NMBU. 
  • Marte Slagsvold Winsvold, seniorforsker ved Institutt for samfunnsforskning, med ekspertise innen politisk representasjon, deltagelse og tillit. Hun har blant annet forsket på betydningen av medvirkning, sivilsamfunn og frivillighet i det norske demokratiet. 
  • Arild Ohren, er forsker ved NTNU og har en doktorgrad med fokus på Deliberative folkepaneler og politisk representasjon. Han er seniorekspert i The Democratic society, knyttet til EU-oppdraget NetZeroCities og medforfatter av den norske håndboken om hvordan gjennomføre folkepaneler. 
  • Thomas Berman, daglig leder SoCentral, sekretariat for begge folkepanelene. SoCentral er et moderne leteselskap, som gjennom samarbeid og eksperimentering finner løsninger som kan gjøre samfunnet bedre. 
  • Eirik Mofoss, daglig leder av Langsikt. Langsikt er en politisk uavhengig tankesmie med mål om å belyse noen av de viktigste, men mest neglisjerte, utfordringene i vår tid. De er en av flere organisasjoner som har gått sammen om å bestille et folkepanel som skal gi råd om bruken av Norges formue. 

Overordnet program: 

12.30 «Velkommen», Kristin Halvorsen, direktør ved CICERO Senter for klimaforskning  

12.35 «Hvorfor har departementet bestilt et folkepanel om bærekraftig forbruk», Cæcilie Riis, avdelingsdirektør og prosjektleder i Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet (DFD)

12.50 «Hvorfor har en samling organisasjoner bestilt et folkepanel om Norges formue?», Eirik Mofoss, daglig leder i tenketanken Langsikt  

13.05 «Hvorfor forske på folkepanelene?», Marianne Aasen, seniorforsker ved CICERO 

13.20 «The Impacts of Climate Assemblies» (på engelsk), Maija Setälä, professor i      statsvitenskap ved University of Turku 

13.35 «Demokratiske underskudd og folkepaneler», Arild Ohren, seniorforsker ved NTNU 

13.50 «Hvorfor er forskning på Folkepaneler viktig for oss som jobber i felten?», Thomas Berman, daglig leder SoCentral, og sekretariat for begge folkepanelene 

14.00 «Folkepaneler - bra for både klima og demokrati?», Samtale med Arild Vatn og Marte Slagsvold Winsvold, ledet av Marianne Aasen 

14.20 Spørsmål og kommentarer 

Her kan du følge seminaret online: