Hva skjer i de store utslippslandene?

Vil de store utslippsblokkene i verden øke sine ambisjoner, slik at målene i Parisavtalen kan oppnås? Eksperter på internasjonal klimapolitikk svarer på disse sidene.

 

 

Så sent som i 2012 var avskogingen i Brasil historisk lav og landet hadde vedtatt en klimalov som skulle holde avskogingen i sjakk. Sensommeren 2019 ble brasilianske storbyer innhyllet i røyken fra brennende regnskog, og situasjonen omtales som en global krise. Hva har skjedd?

 

EUs klimagassutslipp er på vei ned, men har fortsatt en lang vei igjen å gå. ​Det hjelper lite med ambisiøse visjoner, om det skorter på den faktiske gjennomføringen.

 

India er et av landene i verden som er mest sårbare for klimaendringer. Og blant landene som slipper ut mest klimagasser. Hva vil fem nye år med Modi bety for klimapolitikken?

 

Japan er et velstående og høyteknologisk samfunn, men fattig på energiressurser. 80 prosent av energien kommer fra importerte fossile brensler.

 

En "økologisk sivilisasjon" på trappene og et velfungerende karbonmarked? Utslippsgiganten Kina kan komme til å øke ambisjonsnivået, men det er langt fra sikkert.

 

Blir Trump gjenvalgt går USA mest sannsynlig ut av Parisavtalen, men selv med en demokratisk president vil det polariserte politiske klimaet gjøre det vanskelig å øke ambisjonsnivået.