CICERO - Senter for klimaforskning
EN
Meny
Forskningsområder

magasinet klima: trender for 2017

nordlys2.png

Hva kan vi vente oss i året som kommer? Vi har spurt klimaforskere, kommunikatører og forbruksforskere om hva de ser i krystallkula. 

sunset.jpg

TEMPERATUR:
Verden er kanskje 25 prosent varmere enn vi trodde

I AR5 var det ikke samsvar i klimasensitiviteten mellom studier som brukte klimamodeller og studier som brukte såkalt historisk metode. Historisk metode ser ut til å ha gitt for forsiktige anslag. Konsensusen mellom metodene er nå i ferd med å bedres og resultatet ser ut til å være høyere klimasensitivitet. Kloden tåler ikke klimagasser så godt som vi trodde.

Gunnar Myhre, forsker på klimafølsomhet

 

Kuldeåret 2017

2017 blir kaldere enn 2016. Kanskje ikke over alt og gjennom hele året, men sånn i hovedsak. Noe annet ville vært sjokkerende. Men avkjølingen blir neppe stor, og den er forbigående. Om ikke lenge vil vi være tilbake på 2016-nivå igjen.

Bjørn Hallvard Samset, forsker på atmosfærekjemi

forbruk.jpg

FORBRUK:
Den ansvarsløse forbrukeren

Forbrukernes ansvarsfølelse er dalende mens teknologioptimismen er økende. Det gjør noe med hvor villige vi er til å redusere eget forbruk. Jo mer vi tror på at ny teknologi skal løse klimaproblemet, det mindre interessert er vi i å gjøre tiltak som reduserer i vårt eget forbruk.

Torvald Tangeland, Statens Institutt for Forbruksforskning

ernasiv.jpg
Drought_affected_area_in_Karnataka%2C_In

 

KLIMAFLYKTNINGER:
Ingen definerer klimaflyktninger, varmen stiger

 Det snakkes mye om havstigning og øyer som kommer til å drukne hvis verdenstemperaturen fortsette å stige. Det er dramatisk, men jeg vil også slå et slag for den «stille» langtidsendringen som foregår.  Områder som på grunn av varmen gir en gradvis degradering av folk levebrød, jorda.

 Nina Holmelin, forsker på konsekvenser av klimaendringene i Nepal

 

fun.jpg
kina.jpg

 

LUFTFORURENSNING:
2017 blir et «luftig år» i Kina 

Nå skal målene i den ambisiøse tiltaksplanen mot luftforurensninger oppfylles. Hvis myndighetene lykkes med dette, kan det påvirke helsen til millioner av mennesker.

Kristin Aunan, forsker på luftkvalitet i Kina

glen.jpg

INNOVASJON:
Jeg håper alle land forbyr nye kullkraftverk

Å tvinge folk til å innovere. Å forby forbrenningsmotor. Å forby nye kullkraftverk. Å subsidiere de gode tingene: elbil, solenergi, vindmøller. Å styre industrien mot disruptive (forstyrrende, banebrytende) teknologier. Dette er ikke en 2017-trend, men det burde kanskje være det?

Glen Peters, forsker på forbruk, klimapolitikk og internasjonal handel