CICERO - Senter for klimaforskning
EN
Meny
Forskningsområder

Ny forskning avkrefter omdiskutert pause

Publisert 05.06.2015

En ny artikkel i tidsskriftet Science finner ingen opphold i den globale oppvarmingen. – Artikkelen viser ingen dramatisk endring men det har litt å si for trenden siste 15 år, sier Gunnar Myhre ved CICERO. 

En ny artikkel i tidskriftet Science viser at temperaturen har steget betydelig mer de siste femten årene enn tidligere antatt. Ifølge artikkelforfatterne visker dette ut en mye omdiskutert «pause i oppvarmingen».

- Oppvarmingen går ikke saktere, det er ingen pause, sier artikkelens hovedforfatter Tom Karl ved  amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAAA). 

Bedre og mer presise data er bakgrunnen for resultatet til forskerne ved NOAAA forklarer Bjørn Samset: 

– Endringene de har gjort handler først og fremst om en bedre analyse av temperaturdata fra båter, som er måten vi finner ut hvor varm havoverflaten er. Forfatterne har gjort en langt grundigere jobb enn tidligere i å ta hensyn til at målemetodene har endret seg over tid. Resultatet viste seg stort sett å ha en moderat effekt på temperaturserien,men i noen få tidsperioder betydde det mye. Årene siden 1998 var en av disse, sier Samset.

– En kraftig El Nino ser ut til å være på vei. I så fall vil 2015 og 2016 være i rute med tidligere antatt temperaturutvikling, og den såkalte pausen vil være over uavhengig av korrigeringene som nå er gjort i denne artikkelen

gunnar myhre, CICERO

Ifølge Gunnar Myhre endrer ikke artikkelen og de oppdaterte datene på det store bildet.

- Artikkelen viser ingen dramatisk endring men det har litt å si for trenden siste 15 år. En kraftig El Nino ser ut til å være på vei. I så fall vil 2015 og 2016 være i rute med tidligere antatt temperaturutvikling, og den såkalte pausen vil være over uavhengig av korrigeringene som nå er gjort i denne artikkelen, sier Gunnar Myhre ved CICERO.

 

Ikke dramatisk: Den oransje streken (New NCDC) viser den oppdaterte temperaturutviklingen. Størst utslag gir de oppdaterte dataene for de siste femten årene (Figur fra realclimate.org) 

Debatten fortsetter

Ifølge Myhre  har det vært flere vitenskapelige artikler de siste to til tre årene som forklarer lavere oppvarmingshastighet de siste 15 årene, men uten å komme frem til tilfredsstillende beskrivelser på temperaturutviklingen. 

– Her får vi så langt den studien som forklarer oppholdet temperaturutviklingen best, nemlig at temperaturen har steget betydelig mer de siste 15 årene enn tidligere antatt, sier Gunnar Myhre.

Debatten forskerne i mellom om global temperaturutvikling tar imidlertid ikke en pause:

– Det kan diskuteres om det er pause eller ikke i temperaturutvikling. De nye temperaturdataene for de femten siste årene viser fortsatt bare halvparten av oppvarming i forhold til de femten foregående. Det er imidlertid stor forskjell i den viktigste kilden til årlig variasjon i temperatur over disse periodene, som er knyttet til El Nino, sier Myhre.