Bastante konklusjoner om biodrivstoff har ikke støtte i forskning – enda
Regjeringen har nylig vedtatt en økning i omsetningskravet for biodrivstoff til 20 prosent fra 2020, hvorav såkalt avansert biodrivstoff – derunder fra norsk skog – skal utgjøre åtte prosent. Dette har fått fart på debatten rundt hvorvidt biodrivstoff er et klimatiltak. Diskusjonen spriker, og det er sterke meninger i begge retninger. Kanskje er ikke det så rart, for det samme gjør forskningen.
Biodiesel – høyst usikker klimaeffekt
NATUR: Biodrivstoff spiller en viktig rolle i politiske strategier for å få ned CO2-utslippene fra transportsektoren. Men hva vet vi egentlig om klimaeffekten?
Klimaeffekt av biobrensel
Når vi brenner biomasse, tar det mellom ett og hundre år før utslippene av karbondioksid er tatt opp av skogen igjen. I mellomtiden bidrar utslippene til global oppvarming. Nå kan forskere for første gang regne ut hvor mye.
Transportkur med biodrivstoff
Utredningen Klimakur legger opp til at halvparten av kuttene i transportsektoren skal tas med biodrivstoff, selv om dette er omdiskutert. Et forslag til miljøkrav for biodrivstoff er på trappene
Åpent landskap reflekterer sollys
Økt uttak av norsk boreal skog til produksjon av biodrivstoff er på kort sikt fordelaktig for klimaet.
Saving the planet with bioenergy, or not?
COMMENTARY: An old debate is back in the news. Yes, bioenergy. It will either save the planet or destroy the planet, but seemingly, never anything in between. Should we use bioenergy, or should we ban it?
Det vanskelige biodrivstoffet
Om biodrivstoff er fornybart, avhenger av hvordan det produseres og hva det produseres av. Biodrivstoff kan være så mangt, men CO2 er og blir CO2.