CICERO - Senter for klimaforskning
EN
Meny
Forskningsområder
I Nepal er to tredjedeler av husholdningene bønder, men de færreste har nok jord til å være hundre prosent selvforsynt (foto: Nina Holmelin)

I Nepal er to tredjedeler av husholdningene bønder, men de færreste har nok jord til å være hundre prosent selvforsynt (foto: Nina Holmelin)

Nye muligheter i Nepal

Nyheter - Nytt fra CICERO

Publisert 13.05.2015

Globale klimaendringer går ut over matsikkerheten i Nepal. Importert mat blir dyrere, mens endringer i værmønsteret i framtiden kan gjøre det vanskelig å vite hva som skal dyrkes når. Likevel gir nye avlinger håp om at tradisjonell matproduksjon kan opprettholdes.

Matsikkerhet. Nina Holmelin om bønder og matsikkerhet i Nepal.

I Nepal er to tredjedeler av husholdningene bønder, men de færreste har nok jord til å være hundre prosent selvforsynt. Nina Holmelin, doktorgradsstipendiat fra CICERO, forsker på hvordan bønder i Nepal påvirkes av klimaendringer, og hvordan de kan opprettholde og øke sin matvareproduksjon i møte med lokale virkninger av klimaendringer. - De fleste dyrker omtrent halvparten av all mat som familien trenger, sier Nina Holmelin. Bøndene i Nepal bruker allerede en stor andel av sine inntekter på å kjøpe mat. Det gjør dem sårbare for ustabile matpriser. Ifølge FNs Food and Agricultural Organization vil de globale matprisene forbli høye og ustabile i tiårene som kommer. En trend som er forventet å fortsette med klimaendringene.

En måte å håndtere denne utfordringen på er ved å ta lønnet arbeid og sende penger hjem til familien og landsbyen. Dette er imidlertid et tveegget sverd. Nepal opplever for tiden en kraftig arbeidsmigrasjon til Midtøsten hvor menn reiser for å arbeide. Dermed forlater de jordbruket for lange perioder om gangen og matproduksjonen går ned. - Inntektene deres bidrar til å redusere risikoen for sult dersom avlingene hjemme skulle svikte, men de blir også mer sårbare for plutselig prisøkning på mat, sier Holmelin.

Dolakha. Nina Holmelins feltområde er i Dolakha i Nepal. 

Utforsker nye muligheter

I Nepal ligger mye dyrkbar jord brakk fordi folk flytter inn til byene. I Dolakha i fjellene i Nepal har folk imidlertid begynt å flytte tilbake til de forlatte åkerlappene, og utforsker nye muligheter i landbruket. Avlinger som stevia-planten, kardemomme, blomkål, poteter og hvitløk er ment for markedet og gir inntekter til familien. Disse inntektene gjør dem litt mindre sårbare for plutselige endringer i matprisene, og gir dem inntekt til å kjøpe mat dersom avlingen skulle svikte. - Nye avlinger for salg gjør det mulig for unge folk å returnere til jordbruket og skape seg et levebrød på landsbygda. Denne muligheten gjør at familien også kan opprettholde den tradisjonelle matproduksjonen, sier Holmelin.