CICERO - Senter for klimaforskning
EN
Meny
Forskningsområder

Ny film: hvordan vil fremtidens ekstremvær på Vestlandet se ut?

Nyheter - Nytt fra CICERO

Publisert 30.11.2020

Hvor ekstremt blir været i fremtiden? En ny film forteller historien om fremtidens vær på Vestlandet, med mål å forberede beslutningstakere og lokalsamfunn på hva som er i vente.

Filmen tar utgangspunkt i to store flomhendelser på Vestlandet i 2005 og 2014 og ser på hva vi kan lære av disse hendelsene. Hvordan vil tilsvarende flommer se ut med fremtidens vær? Hvor mye større blir de? Filmen er laget sammen med Melanie Burford og Silvereye Pictures. 

-Vi bruker historiefortelling for å prøve å si noe om vær og klima i fremtiden i et avgrenset geografisk område. Vi mener dette kan gi et mer realistisk bilde av hva vi har i vente, og gjøre det enklere å handle slik at samfunnene er bedre forberedt når noe tilsvarende skjer igjen, sier forskningsleder ved CICERO, Jana Sillmann, som har vært prosjektleder for Translating Weather Extremes into the Future (TWEX). Resultater fra TWEX-prosjektet er utgangspunktet for filmen.

- Den store flommen i Bergen i 2005 var en milepæl for kommunen og de som jobber med klimatilpasning, sier CICERO-forsker Helene Amundsen. Etter denne hendelsen har kommunen gjennomført flere tiltak for å forebygge skader skulle en lignende hendelse skje igjen.

- Vi planlegger for de neste hundre årene. Da må vi gjøre det med best mulig kunnskap. Derfor trenger vi tett kontakt med forskere og forskningsinstitusjoner, sier Magne Sekse, fagdirektør i Vann- og avløpsetaten i Bergen kommune.