CICERO - Senter for klimaforskning
EN
Meny
Forskningsområder

Klima og helse med CICERO, Røde kors og Folkehelseinstituttet 

Nyheter - Nytt fra CICERO

Publisert 04.05.2022

CICERO, Folkehelseinstituttet og Røde kors arrangerer et seminar om klimaendringer og helse for politiske beslutningstagere, miljø- og helsesektoren og frivillige organisasjoner 24. mai.

Seminaret finner sted 24. mai fra 09.00 til 11.30 (med påfølgende lunsj) på Folkehelseinstituttet, Lovisenberggata 8. Seminaret kan også følges digitalt.

Her kan du melde deg på til seminaret.

Mer spesifikt vil seminaret gi en innføring i de viktigste konklusjonen på klima og helse i FNs klimarapport om tilpasning og sårbarhet. Videre vil det forklare sammenhengen mellom klimaendringer, hetebølger og luftforurensning og hjerte- og lungesykdommer i Norge og i Europa. Det vil også gi innsikt i beredskapsarbeid i forbindelse hetebølger, og Norges klimaforpliktelse på helse etter COP26. Med oss har vi innledere fra CICERO senter for klimaforskning, Folkehelseinstituttet, Røde Kors, Helsedirektoratet og Miljødirektoratet, kommuner og Landsforeningen for Hjerte- og lungesyke.

Program:

Ordstyrer: Johan Øvrevik, forskningsdirektør miljø og helse, Folkehelseinstituttet

Åpning og velkommen ved Ågot Aakra, områdedirektør Klima og Miljø, FHI

Helseeffektene av klimaendringer i Norge og Europa - hva sier forskningen og hvor godt forberedt er vi?

  • FNs klimarapport på tilpasning og sårbarhet (WGII). Hva vet vi om klimaendringer og effekten på hjerte- og lungesykdommer i Europa? Kristin Aunan, forskningsleder ved CICERO
  • Hetebølger og luftforurensning i Europa og Norge – hva er helsekonsekvensene? Shilpa Rao-Skirbekk, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet (FHI).
  • Beredskap for og respons på hetebølger – hvordan jobber Røde Kors- og Røde Halvmånebevegelsen i Europa og Nord-Amerika? Cathrine Hårsaker, Røde Kors.

Spørsmål og svar Pause: 10.05 – 10.15

Politiske forpliktelser og verktøy

  • Norges klimaforpliktelse på helse etter COP26 ved Erlend T. Aasheim, avdelingsdirektør Global helse og dokumentasjon, Helsedirektoratet.
  • Forvaltningens arbeid med klimatilpasning, Ane Hagen Kjørholt seniorrådgiver, seksjon for klimatilpasning og lokale klimatiltak, Miljødirektoratet.
  • Grenseverdier for luftkvalitet, Marit Låg (Seniorforsker, FHI)

Spørsmål og svar Politikk i praksis – Panelsamtale Hva gjøres lokalt i dag, hva er utfordringene og kunnskapsbehovene? Moderator: Miriam S. Dahl, CICERO

  • Heidi Sørensen, Klimaetaten i Oslo kommune
  • Stina Ellevseth Oseland, Klimadirektør, Bergen kommune
  • Anette Hylen Ranhoff, overlege i geriatri
  • Frode Jahren, generalsekretær i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

Avslutning og oppsummering ved Kristin Aunan

11.30 Lunsj

Meld deg på her