I juni 2021 lanserte regjeringen Nasjonal strategi for ein grøn, sirkulær økonomi. Strategien vektlegger at produkt i framtiden må vare lenger, kunne repareres, gjenvinnes, være uten giftstoff og gi mindre avfall. Med strategien ønsker regjeringen å danne et grunnlag for at hele landet tas i bruk for sirkulær økonomi med utgangspunkt i lokale og regionale ressurser. Dette illustrerer den viktige koblingen mellom det sirkulære og det kortreiste som utgjør rammen for bolk 1 på samlingen. De fire innleggene gir innspill til strategisk arbeid for sirkulærøkonomi på forskjellig forvaltningsnivå og i forskjellige kontekster. Bolk 1 ble innledet av Kjetil Bjørklund fra KS med refleksjoner rundt hvordan sirkulærøkonomien i et kortreist perspektiv sees fra kommunesektoren. I innlegget ble blant annet kommunens samfunnsutviklerrolle i omstillingen til lavutslippssamfunnet vektlagt, samt behovet for å formulere klimamål som er forståelige, ambisiøse, realistiske og som gir nytteverdi.
I det andre innlegget viser Aasmund Bunkholt i Pådriv hvordan det arbeides med sirkulærøkonomi og bærekraftig byutvikling på områdenivå i Hovinbyen. Det ble blant annet gitt eksempler på hvordan det jobbes med ombruk av byggevarer og ny bruk av eksisterende bygg, samt det sirkulærøkonomiske pilotarbeidet Vollebekk fabrikker. I det tredje innlegget, fortalte Tord Peder Rafael Luna Araldsen i Viken fylkeskommune om deres arbeid for økt produksjon og bruk av biogass. Det ble understreket hvordan en satsing på biogass kan fungere som et lim mellom ulike aktører og slik være en katalysator for endring. I det siste innlegget fortalte direktør for Klimaetaten i Bergen kommune, Stina Ellevseth Oseland, om hvordan kommunen jobbet for å fremme sirkulærøkonomi. Kommunens arbeid for økt sirkularitet ble beskrevet i henhold til fire temaområder: Produksjon og forbruksvarer, Bygget miljø, Matsystem og Mobilitet.
Til sist i Bolk 1 ble gruppearbeidet Deling i praksis gjennomført. Kommuner ble satt i par to og to for å gi innspill til hverandre om eget arbeid med sirkulærøkonomi, samt hva de så på som de største mulighetene og barrierene. Utfordringen og løsningsforslag slik kommunen så det ble presentert for kommunepartneren. Kommunene kommenterte deretter hvordan de oppleve den andre kommunens beskrivelse av utfordringer og løsningsforslag
Sirkulærøkonomien i et kortreist perspektiv sett fra kommunesektoren
Se hele presentasjonen her
Sirkulærøkonomisk tilnærming til bærekraftig byutvikling i Hovinbyen i Oslo
Se hele presentasjonen her
Den sirkulære energien - fylkeskommunens rolle for økt produksjon og bruk av biogass
Se hele presentasjonen her
Bergen – nye sirkulære muligheter
Se hele presentasjonen her