CICERO - Senter for klimaforskning
EN
Meny
Forskningsområder

Hva varmer kloden?

Av: Eilif Ursin Reed og Borgar Aamaas 

Drivhusgasser, sola eller vulkaner? Hva har påvirket klimaendringene mest? Figuren under viser hva som har påvirket globale temperaturendringer de omtrent 150 siste årene. Menneskeskapte utslipp har både mest oppvarmende og mest nedkjølende effekt på temperaturen, men til sammen gir utslippa netto oppvarming.

Sola er en stabil stjerne som på slike tidsskalaer har lite å si for temperaturendringene. Vulkanutbrudd har derimot kraftig midlertidig nedkjølende effekter, som etter Pintabou-utbruddet i 1991 og Krakatoa i 1883.

Observert temperaturendring er GISS målinger av temperatur over hav og land. De andre strekene viser hvor stor påvirkning forskjellige effekter har på temperaturendringene.

Menneskeskapte effekter er i rødt, mens naturlige er i blått. Menneskenes påvirkning er summen av oppvarmende og nedkjølende menneskeskapte utslipp og aktivitet; Naturlige variasjoner er summen av oppvarmende og nedkjølende naturlige drivere. 

Beregningene bak disse tallene beskrives her. Strekene representerer et gjennomsnitt av modellenes estimater. Vi har hentet tallene fra Bloombergs etterhvert så berømte"What's really warming the world" (2015), og samlet alle tallene i ett regneark som du kan laste ned her

Figuren viser avvik fra normaltemperatur. Temperaturforskjellene kan være ganske store innenfor små områder, den kan være forskjellig fra toppen av Holmenkollbakken og nederst i unnarennet, men avviket fra en gitt normaltemperatur vil være omtrent det samme for begge steder. Normaltemperatur gis som et gjennomsnitt for en 30-års periode, i dette tilfellet 1880-1910.

Videre lesning