Velkommen til digital nettverkssamling for Kortreist Kvalitet! Vi skulle gjerne tatt imot dere alle her i Asker – for tiden helt uaktuelt – og vi er jo blitt vant til å møtes gjennom skjerm etter hvert!
Vi er 12 kommuner og fylkeskommuner som er med i dette nettverket som for meg understreker det viktigste av FNs bærekraftsmål – nemlig samarbeid for å nå målene.
Når vi står sammen - og lærer og lar oss inspirere av hverandre – er vi enda bedre rustet til å skape et bærekraftig samfunn. Gjennom dette nettverket får vi sammen med KS og kunnskapsmiljøene til forfatterne av Kortreist Kvalitet-rapporten, mer kunnskap om hvordan omstilling til et lavutslippssamfunn best kan gjennomføres.
Vi som kommuner har et stort ansvar – men vi har også bred påvirkningskraft. I Asker har vi satt oss som mål å ligge i front i omstillingen til lavutslippssamfunnet.
Og dette har innbyggerne sagt seg villige til å være med på, og de har høye ambisjoner for Asker på dette området. I en undersøkelse i fjor svarte to av tre innbyggere i Asker at de er villige til å endre vaner for å redusere sitt klimafotavtrykk. Det synes jeg er oppløftende! Målet er å få enda flere med i klimakampen.
I desember arrangerer vi et innbygger-webinar, der vi skal snakke om hvordan vi kan skape en enklere klimavennlig hverdag i Asker, for det handler om det: Å velge klimavennlige alternativer i hverdagen. Når vi lytter til innbyggerne blir det enklere for oss å legge til rette for at de skal kunne ta miljøvennlige valg.
. I Asker legger vi knutepunktutvikling til grunn for veksten og utviklingen av Askersamfunnet. Veksten skal skje der det allerede bor folk og finnes gode kollektivløsninger. Og innbyggerne skal kunne finne de viktigste tjenestene der de bor – i sine nærsentre og lokalsentre.
Det handler også om god arealplanlegging med riktig virksomhet på riktig plass – som at næringsetableringer blir tett på de store ferdselsårene. Vi har blant annet Røyken næringspark som ligger rett ved E134. Som en ny, stor kystkommune ser vi også stort potensiale i å bruke fjorden som ferdselsåre, og jobber med løsninger for el-ferge slik at vannet blir et miljøvennlig kollektivfelt som avlaster veiene våre.
I arbeidet med å bygge den nye kommunen har vi brukt Bærekraftsmålene som rammeverk. Slik planlegger vi for fremtidens Askersamfunn i et videre perspektiv, der vi ser vårt lokalsamfunn i en global sammenheng. De grepene vi tar lokalt bidrar til å løse de globale utfordringene.
Og klimavennlige tiltak behøver ikke være kompliserte. I forbindelse med kommunesammenslåingen skulle mange av våre medarbeidere flytte på seg, og en stor mengde gamle kontormøbler ble starten på et ombruksprosjekt.
Vi har så langt spart over 11 millioner kroner på å bruke kontormøbler om igjen – noe er brukt som det er, andre ting er trukket om, lakket, malt eller redesignet til noe nytt. For eksempel er resepsjonen på Senter for innovasjon og læring laget av gamle kontorstoler og skrivebordsplater. Prosjektet har samtidig gitt arbeid til mennesker som står utenfor yrkeslivet, og i tillegg har vi spart klimaet for utslipp.
Her er altså alle de tre bærekraftsdimensjonene ivaretatt, og prosjektet er et strålende eksempel på hvordan vi helt konkret kan bidra til et bærekraftig samfunn. Vi håper det inspirerer andre til å gjøre klimavennlige tiltak med enkle grep!
I samarbeid med Bærum kommune ser vi også på mulighetene for et ombrukskjøpesenter. Dette skal være et sted man kan handle brukte varer av høy kvalitet, reparere eller redesigne klær og møbler, låne eller leie utstyr og verktøy. Også dette prosjektet må være bærekraftig både miljø-, økonomisk- og klimamessig – slik at vi stimulerer til flere nye arbeidsplasser innen det sirkulære, som redesign og reparasjon, og ansetter folk som er utenfor arbeidslivet. Spennende og innovativt synes jeg!
Transport er en stor utfordring for stort sett alle kommuner – så også i Asker, hvor det er spesielt stort press på stamveiene våre. En stor andel av lokaltrafikken internt i Asker og mellom Asker og nabokommunene skjer med bil. Kollektivandelen på slike reiser er under 10 prosent, og gå/sykkelandelene på rundt 20 prosent. Dette gjelder alle typer reiser, inklusive arbeidsreiser som i hovedsak skjer i rushtida. Potensialet for forbedring er stort!
Vi jobber nå med Viken fylkeskommune om smart trafikkstyring og bussfremkommelighet til Asker sentrum og stasjon. Initiativet kom som følge av et kommunestyrevedtak i mars, og i desember skal formannskapet avgjøre om Asker kommune og Viken fylkeskommune skal inngå et formelt samarbeid om mobilitetstiltak som kan fremme smart og miljøvennlig mobilitet for lokale reiser og til/fra kommunen.
Her er det aktuelt å ta for seg mer effektiv bruk av privatbil - som å få flere personer i hver bil, og færre turer, - økt bruk av tog og buss, mer gåing og sykling. I tillegg kan man samarbeide om tiltak og løsninger som bidrar til grønnere reisevaner og mindre køer i veinettet. Det kan også bli aktuelt med pilotforsøk i begrensede perioder for å teste ut nye løsninger. Senere i dag vet jeg at noen engasjerte innbyggere i Slemmestad skal dele sine erfaringer om å klare seg i hverdagen uten bil.
Det er inspirerende at det er så mye på gang – det gir grunn til å være klimaoptimist – vi finner løsninger på klimautfordringene i tide – fordi vi MÅ, og fordi vi KAN.
- Lene Conradi, ordfører i Asker