CICERO - Senter for klimaforskning
EN
Meny
Forskningsområder

Telefon: +47 22 00 47 25 /

E-post: monica.bjermeland@cicero.oslo.no

Kommunikasjonsrådgjevar for forskingsgruppene CICEP, Klimapolitikk og Atmosfærekjemi

Eg er innhaldsprodusent for CICEROs nettsider, administrerer og redigerer nyheitsbrevet vårt, KLIMA, eg marknadsfører aktiviteten i "mine" forskingsgrupper i pressa, sosiale medier og andre plattformer, og eg leier instituttets utadretta pressearbeid samt kommunikasjonsarbeidet i CICEP Senter for internasjonal klimapolitikk. Før CICERO jobba eg som reporter og redaksjonsleiar i over ti år, hovudsakleg i fagpressa. Eg er utdanna avisjournalist frå Høgskulen i Volda og har ein ganske ny mastergrad i engelsk litteratur frå Universitetet i Oslo. Eg har vore tilsett ved CICERO sidan våren 2012. 

Prosjekter

Utvalgte nettsaker

 • Lang dags shopping mot togradsmålet Forbruksnivået har passert jordas tòleevne med meir enn 50 prosent, men shoppinglysten vår består. Nordmenn trur stadig meir på teknologi og stadig mindre på å kutte eige forbruk, ifølgje ny rapport.
 • Typisk norsk å være vag Borte er det nye hjemme, oljen finansierer grønn omstilling og hårete klimamål mangler konkrete planer for hvordan de skal nås. Norsk klimapolitikk er full av paradokser.
 • Politikken som ingen kunne målsette Utslipp på 1989-nivå innen 2000, 40 prosent kutt av referansebanen innen 2020, 40 prosent kutt sammen med EU innen 2030. Det har ikke manglet på mål fra norske politikere de siste 20 årene. Samtidig er målene så godt pakket inn at det ikke er lett å vite om de blir nådd eller ikke.
 • Klimaomstilling blant evig trassige – Folk vil alltid protestere mot endring, seier psykolog Elke Weber. Opposisjon er ibuande i mennesket, like leis opposisjon mot opposisjonen. Så korleis skal vi då få til klimaomstilling?
 • Klimatillitens kjøpmenn Hvordan skal vi klare kunststykket å bryte den onde sirkelen til tvilens kjøpmenn i klimasaken? Ved å finne ut hvordan folk flest – eller allmennheten, som vi også kalles – reagerer på klimatiltak, og hvorfor.
 • CICEP Senter for internasjonal klima- og energipolitikk CICEP Senter for internasjonal klima- og energipolitikk er ett av tre sentre for samfunnsvitenskapelig forskning på miljøvennlig energi (FME) etablert av Forskningsrådet i 2011.
 • Revising the National Renewables Policy Mix: The role of state aid and other key EU policies (REMIX) REMIX handler om hvordan EU og nasjonale beslutninger former fornybar energi-politikk i seks europeiske land.
 • Thou Shalt Not Kill (the Planet) I en ny bok har språkforsker Kjersti Fløttum med kolleger nærlest Parisavtalen og utforsket metaforene vi bruker om klima. Forfatterne hevder at klimasaken nå har større potensial som idé enn som fysisk fenomen. Derfor er det en utfordring at tekstene som evner å sette klima på dagsorden ennå er tunge og tekniske.
 • Helvete og høyt vann Klimaforskere har sagt det i årevis: Stormer blir sterkere med global oppvarming. Men den katastrofen storbyen Houston i den amerikanske delstaten Texas opplever akkurat nå, hadde de færreste forstilt seg.
 • Å reise sakte og leve mer Om få år skal en turistreise til eller i norske fjell og fjorder skje uten klimagassutslipp. Samtidig håper regjeringen å gjøre Norge til verdens beste reisemål og reiselivsnæringen minst like lønnsom som i dag (LANGLESNING). 
 • Mindre drama eller flere følelser? Hvordan rister klimakommunikatører folk ut av klimatrøttheten før verden slik vi kjenner den går til helvete?
 • Fleksibilitet og fortellinger Småbøndene i Hindu Kush Himalaya-regionen er ikke så forskjellige fra småbøndene på vestlandet i Norge. For å få ting til å gå rundt, må én jobbe utenfor gården, viser forskning. Dessuten er det lurt å satse på flere typer jordbruksprodukter og å fortelle om suksessen til de i nabobygda, eller nabolandet.
 • Stories to prepare us for weather extremes How could academics improve their physical understanding of climate change to help us better imagine what weather the future might hold? By way of narratives and storytelling, some researchers suggest.