CICERO - Senter for klimaforskning
EN
Meny
Forskningsområder

Kondensstriper over norsk luftrom fra utenlandsflygninger, mot delvis skyet og klar himmel. Foto: Marianne Tronstad Lund

Når du ser et fly på himmelen, hender det at det danner seg en hvit skystripe som følger sporet langs flyruta. En slik stripe kalles en kondensstripe eller contrail, og består for det meste av iskrystaller som dannes når utslipp fra flybensinen kommer ut i den iskalde lufta i høye luftlag. Visste du at slike skyer har en klimaeffekt? Hvorvidt kondensstripa dannes og hvilken effekt den har, avhenger av alt fra flybensinen, hvor høyt flyet beveger seg og når på døgnet flyet er i lufta.

I CICEROs forskningsprosjekt AVIATE (Aviation in a low-carbon society) ønsker vi å finne ut mer om effekten av slike kondensstriper fra fly som går over Norge. For å få det til trenger vi hjelp av DEG og/eller DIN SKOLEKLASSE. Og DIN MOBILTELEFON!

Alle interesserte observatører (enkeltpersoner eller grupper) er velkomne til å bidra!

Ved å observere, notere og sende inn observasjoner av fly du ser, om flyet har dannet kondensstriper eller ikke, og om vær og skyer ellers på himmelen, kan du og klassen din bidra til forskningen vi gjør på kondensstriper.  Og med det bidra til bedre kunnskap om klimaeffekten av flytrafikk. 

 

SLIK DELTAR DU:

For å delta må du laste ned og bruke appen Globe Observer utviklet for NASA og velge protokollen Globe Clouds. Her skal du rapportere skyene på himmelen når du observerer flyet. Du trenger også tilgang til Flight Radar 24, slik at du kan identifisere flyene du ser, marsjhøyden deres og så videre. For skoleklasser eller andre organiserte bidrag eller de som ønsker det, ønsker vi i tillegg informasjon om kondensstripene og flyet du ser legges inn i et separat nettskjema. For å få tilgang til et slikt nettskjema kontakt oss: cs-aviate@cicero.oslo.no.

Mer informasjon om hvordan du skal gjøre og rapportere observasjonene dine i Globe Clouds og nettskjema finner du her. Vi har også steg-for-steg guider til hvordan du bruker Flight Radar 24 på nett eller i app i dette prosjektet. Hvis mulig vil vi anbefale bruk av appen.

Vi håper du har lyst til å være med!